Bir çay bardağı kıyma dönemi başladı! Gram gram et ton ton dert…

Zamlanan Et Fiyatları Vatandaşı Zorluyor: Kasaplar Endişeli

Halk TV muhabiri Elifcan Yüksel ve Kameraman Murat Kibar, İstanbul‘da zamlanan et fiyatlarını yerinde görmek için bir kasaba gitti. Kasap, durumu şu sözlerle özetledi:

  • “Et fiyatları o kadar yüksek ki artık kapıdan içeri girmeye korkuyoruz. Etiketlerin değişeceğinden korktuğumuz için kapıdan içeri girmeden direkt olarak evimize gidiyoruz.”

Yüksel, “Gerçekten de her hafta, hatta her ay ete zam geliyor” diyerek, bu durumun büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Yüksel, Ramazan ayında bazı marketlerde et fiyatlarının sabitlendiğini hatırlatarak, bu uygulamanın kasapları zorladığını ifade etti.

Kasapların iddiasına göre, fiyat sabitlemesi yapılan marketler karkas eti 300 liradan alırken, kasaplar aynı eti 480 liradan temin ediyordu. Bugün ise karkas etin kilosu 510 liraya kadar çıktı.

Yüksel’in verdiği bilgilere göre Ramazan döneminde dana kıymanın kilosu 670 liraydı. Şimdi ise etiket 770 liraya yükseldi. Aynı kasap, Kurban Bayramı’na kadar fiyatın 900 liraya çıkacağını öngörüyor.

Diğer et türlerindeki fiyatlar da dikkat çekici seviyelere ulaştı:

  • Kuzu but: 770 TL
  • Kuşbaşı: 810 TL
  • Dana biftek: 950 TL

Kasapların tahmini, bu fiyatların Kurban Bayramı’na kadar 1000 lirayı aşacağı yönünde.

Yüksel, halkın et tüketim alışkanlıklarını da aktararak, birçok kişinin artık sadece bayramlarda et alabildiğini söyledi.

Yüksel, “Ne kadar sıklıkla et alıyorsunuz?” sorusuna gelen en yaygın yanıtın “Kurbandan kurbana, Kurban Bayramı’nı bekliyoruz” olduğunu aktardı.

Ancak kasaplar, bu bayramda da vatandaşın ete kolay ulaşamayacağını düşünüyor:

  • “Ramazan ayından sonra işlerde çok ciddi bir düşüş oldu. Kurban için de her yıl öncesi bir zam furyası oluyor. 900 liraları bulur gibi gözüküyor şu andaki gidişat.”

Kırmızı ette en çok kıymanın tercih edildiğini söyleyen kasap, alışverişin gramaja döndüğünü ifade etti:

  • “100 liralık alan, 150 liralık alan çok var şu anda.”

Tavuk etine yönelenler artsa da onun da fiyatı artık yüksek.

Elifcan Yüksel‘in aktarımına göre, 100-150 liralık kıyma ancak bir çay bardağı ya da bir avuç dolusu kadar geliyor.

Tüm bu tabloya rağmen çözüm beklentileri karşılanmıyor. Yüksel, ithalat ve fiyat sabitlemenin etkisiz kaldığını vurgulayarak, “Kasaplar karkas eti, o fiyatları sabitlenen marketlerin neredeyse iki katı fiyata alıyor” dedi.

Tezgahtaki etiketler haftalık değişiyor; ne kasap fiyatlara yetişebiliyor ne de vatandaş et alabiliyor.

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir