Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

Gıda Fiyatlarındaki Dalgalanma Üzerine CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan Açıklamalar

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’de yaşanan gıda fiyatlarındaki belirsizlikleri Meclis’te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Sarıbal, yıllardır süregelen kaynak transferi sorununa dikkat çekerek, “Yoksuldan zengine, emekçiden saraylıya… Bu sistem, halkı kuru simide, bir bardak çaya muhtaç bırakıyor” şeklinde konuştu.

Kuru soğanın planlı üretim kapsamında olmasına rağmen üretim-tüketim dengesinin sağlanamadığını vurgulayan Sarıbal, üreticilerin pazarlama zorlukları yaşadığını belirtti. Üretim kararlarının önceki yılın fiyatlarına göre alındığını ve bu durumun yıllar arasında büyük dalgalanmalara neden olduğunu aktardı.

2024 yılında kuru soğan üretiminin 2 milyon 632 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Sarıbal, ürünün halde 16 lira, pazarda 23 lira ve markette 25 lira civarında satıldığını belirtti. Bu durumda, üretici ile market fiyatları arasındaki farkın yüzde 220’yi bulduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Kuru Soğan Üretimindeki Durumu

  • Ankara, kuru soğan üretiminde 990 bin tonla ilk sıradadır.
  • Ankara’yı Amasya ve Çorum izlemektedir.
  • Ankara ve Amasya illeri, ülkenin kuru soğan üretiminin yarısını karşılamaktadır.

Sarıbal’a göre, kuru soğan ihracatı 2024 yılında yüzde 27 azalarak 95 bin tona düşmüş, 2025’in ilk üç ayında ise sadece 2 bin ton ihracat gerçekleşmiştir. Bu düşüşte, Mısır’ın Avrupa pazarına ucuz ihracat yapması ve Türkiye’ye yapılan ithalatın etkili olduğu belirtilmiştir.

“Ucuz Et Talebi Sofralara Yansımıyor”

2010’dan bu yana toplamda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatı gerçekleşirken, talebin artmasına rağmen fiyatlarda istikrar sağlanamamıştır. Bu süreçte yurttaşın sofrasına ne ucuz et girdi, ne de fiyatlar kontrol altına alındı.

Sarıbal, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yetkisi vererek ithalatı genişletici adımlar attığına da değindi. Bu durumun üreticinin tarımdan kopmasına ve ithalat lobisinin çıkarlarının öne çıkmasına yol açtığını belirtti.

“Üretici Borç Batağında”

Üreticinin artan maliyetler ve iklim koşullarından kaynaklanan kayıplarla boğuştuğunu ifade eden Sarıbal, tarım sektörünün bankalara olan borcunun her geçen gün arttığını vurguladı. Mart 2025 itibariyle tarım sektörünün bankalara olan borcunun 970,1 milyar liraya ulaştığını belirten Sarıbal, çiftçilerin gelecek yıl için umutlu olma yerine borç ve belirsizlikle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Suriyeli memurların maaşını bakın kim ödeyecek!

Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Katar’ın önümüzdeki üç ay boyunca Suriye geçici hükümetine, kamu çalışanlarının maaşlarını karşılamak üzere mali destek vereceğini duyurdu. Söz konusu yardımın, ABD yaptırımlarından muaf özel bir yöntem …

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir