Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

Gıda Fiyatlarındaki Dalgalanma Üzerine CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan Açıklamalar

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’de yaşanan gıda fiyatlarındaki belirsizlikleri Meclis’te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Sarıbal, yıllardır süregelen kaynak transferi sorununa dikkat çekerek, “Yoksuldan zengine, emekçiden saraylıya… Bu sistem, halkı kuru simide, bir bardak çaya muhtaç bırakıyor” şeklinde konuştu.

Kuru soğanın planlı üretim kapsamında olmasına rağmen üretim-tüketim dengesinin sağlanamadığını vurgulayan Sarıbal, üreticilerin pazarlama zorlukları yaşadığını belirtti. Üretim kararlarının önceki yılın fiyatlarına göre alındığını ve bu durumun yıllar arasında büyük dalgalanmalara neden olduğunu aktardı.

2024 yılında kuru soğan üretiminin 2 milyon 632 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Sarıbal, ürünün halde 16 lira, pazarda 23 lira ve markette 25 lira civarında satıldığını belirtti. Bu durumda, üretici ile market fiyatları arasındaki farkın yüzde 220’yi bulduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Kuru Soğan Üretimindeki Durumu

  • Ankara, kuru soğan üretiminde 990 bin tonla ilk sıradadır.
  • Ankara’yı Amasya ve Çorum izlemektedir.
  • Ankara ve Amasya illeri, ülkenin kuru soğan üretiminin yarısını karşılamaktadır.

Sarıbal’a göre, kuru soğan ihracatı 2024 yılında yüzde 27 azalarak 95 bin tona düşmüş, 2025’in ilk üç ayında ise sadece 2 bin ton ihracat gerçekleşmiştir. Bu düşüşte, Mısır’ın Avrupa pazarına ucuz ihracat yapması ve Türkiye’ye yapılan ithalatın etkili olduğu belirtilmiştir.

“Ucuz Et Talebi Sofralara Yansımıyor”

2010’dan bu yana toplamda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatı gerçekleşirken, talebin artmasına rağmen fiyatlarda istikrar sağlanamamıştır. Bu süreçte yurttaşın sofrasına ne ucuz et girdi, ne de fiyatlar kontrol altına alındı.

Sarıbal, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yetkisi vererek ithalatı genişletici adımlar attığına da değindi. Bu durumun üreticinin tarımdan kopmasına ve ithalat lobisinin çıkarlarının öne çıkmasına yol açtığını belirtti.

“Üretici Borç Batağında”

Üreticinin artan maliyetler ve iklim koşullarından kaynaklanan kayıplarla boğuştuğunu ifade eden Sarıbal, tarım sektörünün bankalara olan borcunun her geçen gün arttığını vurguladı. Mart 2025 itibariyle tarım sektörünün bankalara olan borcunun 970,1 milyar liraya ulaştığını belirten Sarıbal, çiftçilerin gelecek yıl için umutlu olma yerine borç ve belirsizlikle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Related Posts

İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarına nasıl yansıyacak? Hürmüz Boğazı kritik nokta!

Halk TV Hafta Sonu Ana Haber sunucusu gazeteci Ekrem Açıkel, “Temmuz ayının başında 1 litre motorin ya da benzin 60 lirayı bulabilir mi?” sorusunu sorarak İsrail ve İran arasında başlayan savaşın dünyanın ve bölgenin petrol ticaretine olan etkisini …

Airbus’tan küresel tedarik zincirine yeni atama

Airbus, Kanada operasyonlarını yürüten Benoit Schultz’u küresel satınalma direktörü olarak atadı. Şirketin LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Schultz yeni görevinde Airbus’ın tedarik zincirini yönetecek. Airbus’ın Kanada ofisi, A220 jet …

BYD’de Avrupa pazarını sarsacak ucuz elektrikli otomobil hazırlıyor

Japonya’ya ek olarak, markanın eski kıtadaki bilgi birikimini kullanması ve böylece geleneksel otomobil üreticilerine baskı yapması bekleniyor. Son yıllarda dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden biri haline gelen Çinli otomobil …

Mahfi Eğilmez üç siyasetçiyi işaret etti: ‘Onlar iş başındaysa sepetinizde altın olsun’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, İsrail’in İran’a düzenlediği askeri operasyonun ardından altın fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek, “Sepetinizde sigorta olarak biraz altın bulunmasında yarar var” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -13 Haziran 2025

Orta Doğu’da artan gerilimlerin etkisiyle Avrupa borsalarında negatif bir seyir öne çıkıyor.

Şimşek: Enflasyonun düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek, “Enflasyonun düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değil.” dedi.