Trump geldi güven gitti: Tüketicinin güveni 2022Den bu yana en düşük seviyede

Michigan Üniversitesi Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düştü

Michigan Üniversitesi tarafından Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksi, nisan ayına ilişkin öncü verileri açıkladı.

Verilere göre, tüketici güven endeksi nisanda geçen aya kıyasla 6,2 puan azalarak 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den beri en düşük seviyeyi gördü.

Beklentilerin altında kalan bu veri, piyasaların bu dönem için 54 değerini tahmin ettiği tüketici güven endeksinin mart ayında 57 seviyesinde bulunduğunu gösterdi.

Amerikalıların şu anki finansal koşullara ilişkin değerlendirmesini yapan mevcut ekonomik koşullar endeksi nisanda aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5’e geriledi.

Tüketici beklentilerini yansıtan uzun vadeli tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalarak 47,2 değerine indi.

Enflasyonda Yükseliş Beklentisi Artıyor

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 5’ten yüzde 6,7’ye yükselerek 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda 4 ayda 0,5 puan veya üzerinde artması dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıktı.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

“Trump’ın Başlattığı Ticaret Savaşı Güveni Düşürdü”

Tüketici güven endeksiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin dört aydır üst üste düşüş gösterdiğini belirtti.

Ticaret savaşı konusundaki endişelerin artmasıyla birlikte tüketici güveninin geçen yılın sonundan bu yana yüzde 30’dan fazla gerilediğine dikkat çeken Hsu, tüketicilerin resesyon riskini artıran pek çok uyarı işareti verdiğini vurguladı.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına dair beklentilerin bu ay kötüleşmeye devam ettiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik oranının artmasını bekleyen tüketicilerin sayısının beşinci ay üst üste arttığına dikkat çeken Hsu, nisan ayında 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Hsu, tüketici görüşlerinin 9 Nisan’daki tarife açıklamaları öncesinde toplandığını belirtti.

Related Posts

Çin’in üretim sektöründe tehlike çanları

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiğinde gümrük vergilerini karşılıklı olarak artırdığı Çin’in büyümesi daraldı.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Küresel talep zayıflığı ve arz fazlası beklentileri, petrol piyasalarını baskı altına aldı. Brent petrol, yüzde 16’yı aşan aylık kayıpla 62,57 dolardan işlem görüyor. Bu düşüş, Kasım 2021’den bu yana yaşanan en büyük aylık gerileme olarak kayıtlara geçti.

ABD’den İran ve Çin’e tokat: Yeni yaptırım kararları aldı

ABD, “İran Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) adına balistik füze malzemeleri tedarikinde rol oynadıkları” gerekçesiyle İran ve Çin’den 6 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

4 büyük kurumdan üst düzey temsilciler Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Türkiye Varlık Fonu gibi kurumların üst düzey temsilcilerin de katılacağı Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 10-11 Mayıs’ta düzenlenecek.

Malatya’daki çimento ve hazır beton firmalarından sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Malatya’da çimento, hazır beton ve agrega üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir