Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Sıcak Havalarda Sağlıklı Kalmanın Yolları

Yaz ayları geldiğinde artan sıcaklıkların sağlığımızı olumsuz etkilediğini unutmamalıyız. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, alınacak bazı basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebileceğimizi belirtiyor. İşte tavsiyeleri:

Prof. Dr. Osman Erk

Havuz Yerine Deniz Tercih Edin

Havuz suları birçok hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle özellikle Hepatit A ve B aşısını olmayanlar, ishal, sistit, açık yarası, genital enfeksiyonu olanlar ve adet dönemindeki kadınlar havuza girmemelidir. Deniz suyu, tuzlu olması nedeniyle daha güvenlidir.

Migren Krizlerini Önleyin

Ani ısı ve nem artışları migren ataklarını tetikleyebilir. Bol sıvı tüketimi ve güneşten mümkün olduğunca kaçınmak, migren krizlerini azaltabilir.

Kalbinize İyi Bakın

Sıcaklar kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği olan kişiler ilaç dozlarını yaz aylarında yeniden düzenlemelidir. Bol su içmek, hafif gıdalarla beslenmek ve ağır egzersizlerden kaçınmak da önemlidir.

Besin Zehirlenmelerine Dikkat

Sıcak havalarda besinler daha çabuk bozulabilir. Besin zehirlenmelerinden korunmak için açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca besin zehirlenmelerinin belirtileri arasında bulantı, kusma ve ishal yer alır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Susuzluğa Dikkat

Sıcak havalarda vücut su kaybeder. Susuzluk belirtilerini önlemek için yeterli miktarda su tüketmeli ve idrar rengini kontrol etmelisiniz. Koyu renkli idrar, az su içildiğinin göstergesidir.

Güneşin Zararlarından Korunun

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde güneşten kaçınılmalıdır. Aşırı güneş ışığı cilt kanseri riskini artırabilir. D vitamini için yeterli miktarda güneş ışığı alınmalı, ancak fazlasından kaçınılmalıdır.

Klimalardan Uzak Durun

Klima sistemleri bakteri ve mantar birikimine neden olabilir. Bu nedenle klimalardan gelen hava ile direkt temas etmekten kaçınılmalı, klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klimaların ideal ısısı 21-24 derece arasında olmalıdır.

Related Posts

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı