Onları depremde durduramadı! Ekonomiye can vermeye devam ediyor

Malatya Kayısı İhracatı Ekonomiye Can Vermeye Devam Ediyor

Malatya’da kayısı ihracatı ekonomiye can vermeye devam ediyor. 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Malatya, ekonomik toparlanmasını tarım sayesinde sürdürüyor. Türkiye genelindeki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonu Malatya’da bulunuyor.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun talep gören Malatya kayısısı, bölgeye döviz kazandırmaya devam ediyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde 20 bin tonluk kayısı ihracatı gerçekleştirilirken, bu ihracattan 93 milyon dolarlık gelir elde edildi.

MALATYA’DA İHRACAT RAKAMLARINI EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARAN BAŞLICA ÜRÜN

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yaptığı açıklamada, kayısının Malatya’da ihracat rakamlarını en üst seviyeye çıkaran başlıca ürün olduğunu söyledi.

İhracatın bazı dönemlerde çeşitli sebeplerle sekteye uğradığını ancak yıl ortalamasında hedeflenen rakamların yakalanmasının başarıldığını ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

Genel olarak baktığımızda, mart ayında 6 bin 500 ton ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın mart ayına göre paralellik söz konusu. Dünyada çok ciddi problemler var. Orta Doğu’daki gerginlik, Rusya ve Ukrayna’daki sıcak savaş gündemdeki yerini koruyor. Bir taraftan da Amerika’da bir yönetim değişikliği oldu.

Yeni yönetimin ekonomik anlamda vergilerle ilgili aldığı karar, dünyayı yeni bir durgunluğa sürüklüyor. Buna rağmen, mart ayında kayısıda 6 bin 500 tonun üzerinde ihracat ve 30 milyon doların üzerinde gelir elde ettik.

Depremin yarattığı olumsuz etkiler yavaş yavaş ortadan kalkıyor ve şehirde fiziki iyileşme dikkat çekiyor. Yoğun ve hummalı bir çalışma var.

İşletmelerimiz, insan iş gücünü yoğun şekilde karşılayarak ihracata devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde 20 bin ton ihracat gerçekleşti ve 93 milyon dolar gelir elde ettik. Bu, şehrin ekonomisi açısından çok önemli.

Yeni mahsule de hazırlanıyoruz. Elde edilen gelirle, yeni mahsul hasadına yönelik hazırlık yapıyoruz. Bahçelerimizde, hastalıklarla mücadele açısından da yoğun bir çalışma var.

Related Posts

Çin’in üretim sektöründe tehlike çanları

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiğinde gümrük vergilerini karşılıklı olarak artırdığı Çin’in büyümesi daraldı.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Küresel talep zayıflığı ve arz fazlası beklentileri, petrol piyasalarını baskı altına aldı. Brent petrol, yüzde 16’yı aşan aylık kayıpla 62,57 dolardan işlem görüyor. Bu düşüş, Kasım 2021’den bu yana yaşanan en büyük aylık gerileme olarak kayıtlara geçti.

ABD’den İran ve Çin’e tokat: Yeni yaptırım kararları aldı

ABD, “İran Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) adına balistik füze malzemeleri tedarikinde rol oynadıkları” gerekçesiyle İran ve Çin’den 6 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

4 büyük kurumdan üst düzey temsilciler Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Türkiye Varlık Fonu gibi kurumların üst düzey temsilcilerin de katılacağı Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 10-11 Mayıs’ta düzenlenecek.

Malatya’daki çimento ve hazır beton firmalarından sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Malatya’da çimento, hazır beton ve agrega üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir