Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Türkiye’de Altın Sertifikalara Olan İlgi Rekor Seviyede

Bloomberg’in raporuna göre, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarına yatırımcı ilgisi, fiyatları rekor seviyelere taşıdı.

Sertifikalar, 0,01 gramlık fiziki altını temsil etmelerine rağmen yüzde 21 oranında bir primle işlem görüyor. Bu fark, özellikle mart ayından bu yana artan küresel ticaret gerilimleri ve altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte yatırımcıların sertifikalara olan ilgisinin artmasından kaynaklanıyor.

İstenildiğinde Fiziki Altına Dönüştürülebiliyor

Altın sertifikaları, mobil uygulamalar üzerinden kolayca alınıp satılabilmesi, düşük alım-satım farkları ve vergi avantajları sayesinde yatırımcılar arasında popüler hale gelmiştir. Ayrıca, istenildiğinde fiziki altına dönüştürülebilme özelliği, güvenli liman arayışında olan bireyleri cezbetmektedir.

Metals Focus Ltd. danışmanı Çağdaş Küçükemiroğlu, mevcut fiyat farkının sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, “Bu talep, daha çok borsada spekülatif işlemler yapan yatırımcıları yansıtmakta olup, gerçek fiziki talebi yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye, Altın Tüketiminde Önde Gelen Ülkeler Arasında

Türkiye, altın tüketimi açısından dünya genelinde öncü konumdadır. Yerli üretimin yetersiz kaldığı durumlarda ithalat devreye girmekte ve Merkez Bankası’nın bu altınlar üzerinde öncelikli alım hakkı bulunmaktadır.

Altın sertifikaları, 2022 yılında bireylerin yastık altı birikimlerini finansal sisteme dahil etmek amacıyla devlet tarafından piyasaya sürülmüştür. Özellikle Kapalı Çarşı gibi geleneksel pazarlara alternatif oluşturarak dijital yatırımcılara hitap etmektedir.

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir