Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

TÜSEB ve ASELSAN Yerli KAM Üretim Sürecini Tamamlıyor

ANKARA – Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatında kullanılan KAM’ın yerli alternatifi 2026 yılında kullanıma sunulacak. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamada, KAM’ın tasarımından üretimine kadar her aşamasının yerli olduğunu belirtti.

Kervan, ASELSAN ile başlatılan çalışmaların 2020 yılında başladığını ve mühendislerin klinisyenlerle birlikte çalışarak üretim sürecini tamamladığını vurguladı. Ülkemizde yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştirildiğini ve KAM olmadan bu ameliyatların yüzde 95’inin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

2026 yılında Türkiye’de kullanılması hedeflenen KAM’ın sürekli geliştirilmesi gerektiğini belirten Kervan, yapay zeka sistemleri ile entegrasyonunun ve yeni jenerasyon çalışmalarının yapılacağını ifade etti. Kervan ayrıca cihazların yaklaşık 3 milyar dolarlık ekonomik değere sahip olduğunu ve bunun ülkemize kazandırılmasının önemine değindi.

Bu yenilikçi proje sayesinde açık kalp ameliyatlarında yerli ve milli bir alternatif olan KAM, Türkiye’nin sağlık teknolojileri alanındaki yerli üretim kapasitesini artırarak, ülke ekonomisine de katkı sağlayacak.

Related Posts

Borsa günü düşüşle tamamladı: Gözler Powell’ın konuşmasında! (7 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 60,07 puan azalırken, toplam işlem hacmi 89,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,01, holding endeksi yüzde 1,14 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,20 ile ticaret, en …

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 260 bin liraya yükseldi

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 260 bin liraya yükseldi

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir