İnşaat sırasında işçiler buldu, 120 yıl sonra gün yüzüne çıktı! ‘Rus kırbacının korkusu altında berbat bir hayat yaşıyoruz’

Restorasyon Sırasında Bulunan 120 Yıllık Mektup: Rus Kırbacının Korkusu Altında Lehlerin Hayatı

“Değerli Beyefendiler,

Şu an içinde bulunduğumuz halleri size anlatmaya niyetlendim. Rus İmparatoru 2’nci Nikolay döneminde Rus idaresinin baskısı, Rus kırbacının korkusu altında inleyen biz Lehler, berbat bir hayat yaşıyoruz.”

Polonya’da bulunan duvarda gömülü bir mektupta yer alan bu sözler, 1905 tarihli bir mektupta gün yüzüne çıktı. Kazimierz Biskupi kasabasında bulunan 16’ncı yüzyıldan kalma bir manastırın restorasyonu sırasında keşfedilen mektup, köyün tarihi hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında manastırın girişinde bulunan haçın yerinden sökülmesiyle ortaya çıkan mektup, 1900’lerde Kazimierz Biskupi’de yaşamış nalbant Karol Szulc tarafından kaleme alındı.

Belediye Başkanı: “Harika Bir Sürpriz”

Kazimierz Biskupi Belediye Başkanı Grzegorz Maciejewski, keşfi sosyal medyada duyurarak “Hepimiz için harika bir sürpriz bu” dedi. Mektubun kasaba tarihine ışık tuttuğunu belirten Maciejewski, Szulc’un mektubunu Rusya’nın baskıcı politikaları döneminde yazdığını ifade etti.

Mektupta, 1905 Rus Devrimi ve Rus-Japon Savaşı gibi önemli tarihi olaylara da değiniliyor. Szulc, mektubunda savaşın vahşetini ve kasabada yaşananları anlatıyor. Mektup, köy papazının çabalarıyla inşa edilen kiliseye de değiniyor.

Lehlerin Mücadelesi ve Çarlık Dönemi

Polonya’nın o dönemki durumuna da değinen mektup, Rus İmparatorluğu’nun baskıcı politikaları ve Leh halkının yaşadığı zorluklara ışık tutuyor. Lehlerin talepleri karşılık bulmadığı gibi, çarlık yönetimi büyük baskı ve şiddet uyguluyordu.

Çarlık rejiminin karanlık yıllarında, Leh halkı ulusal özgürlük ve hak arayışlarını sürdürdü. Ancak bölgede sıkı yönetim ilan edilerek binlerce kişi cezaevlerine veya sürgüne gönderildi. Çar Nikolay’ın devrilmesiyle birlikte Lehlerin yaşadığı baskılar da son buldu.

Çar Nikolay’ın Sonu

Çar Nikolay, 1905 ayaklanmalarını atlattıktan sonra yönetimde reformlar yaparak devrilmekten kurtuldu. Ancak 1917’de Rus Devrimi ile tahttan indirilerek sürgüne gönderildi ve sonrasında infaz edildi. Nikolay’ın ve ailesinin ölümü, Rusya’nın tarihinin karanlık sayfalarından biri olarak hatırlanıyor.

Related Posts

Tüm dünyanın konuştuğu evi Rahmi Koç satın aldı

2006 yılında yayınlanan ve başrollerinde Meryl Streep ve Anne Hathaway’in yer aldığı Hollywood filmi Şeytan Marka Giyer’in çekildiği lüks konut geçtiğimiz günlerde 26,5 milyon dolara satılmıştı. Dünya basınına konu olan haberde evi satın alanın kim olduğu bulunamazken, lüks malikaneyi Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Mustafa Rahmi Koç’un satın aldığı ortaya çıktı.

Trump işi gücü bıraktı: TikTok için Çin’e gidiyor

Trump, TikTok’un satışına ilişkin Çin’le ön anlaşmaya varıldığını açıkladı. Pazartesi ya da Salı günü görüşmelere başlayacağını söyleyen Trump, “Anlaşma hem Çin hem bizim için iyi” dedi.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Ankara’dan Şam’a ilk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na bugün ilk uçuşun gerçekleştiğini açıkladı.

Tunç Soyer ifade verdi: ‘Projelerde usulsüzlük yoktur’

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON A.Ş.’ye yönelik yürütülen “nitelikli dolandırıcılık” soruşturması kapsamında, eski belediye başkanı Tunç Soyer emniyette ifade verdi.

Market müdürü üzerine oturdu, genç kadın kurtarılamadı

ABD’nin Los Angeles kentinde bir markette reyona ürün dizme kavgası sonrası yaşanan üzücü olay, genç bir kadının hayatına mal oldu.

Bir bu eksikti! Kolombiya’da insansız denizaltı yakalandı: Elon Musk detayı şaşırttı

Kolombiya ordusu, nisan ayında ülkedeki Tayrona Ulusal Parkı açıklarında bir narko-denizaltısı bulduğunu ilk kez kamuoyuna duyurdu. Görüntülerde, gri renkteki narko-denizaltısının ön kısmında bir Starlink anteni bulunurken donanmadan bir sözcü …