Fabrikalar 2 hafta şalter indirecek

Haber: Sektörler, Kurban Bayramı Tatilini Uzatarak Üretime Ara Verecek

Ülke genelindeki ihracat pazarlarında yaşanan daralma, yüksek üretim maliyetleri ve düşük iç talep nedeniyle kapasite kullanım oranlarında büyük düşüş yaşayan sektörler, 4.5 gün süren Kurban Bayramı tatilini 15 güne çıkararak üretime ara verecek. Bu süreçte, zaten düşük olan üretim hacminin maliyetleri artırması ve verimsizliğe yol açması bazı sektör temsilcilerince vurgulanırken, çalışanlara yıllık izin kullandırıldığı ve sıkıntılı dönemin atlatılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

İstihdam Kayıpları ve Kapasite Düşüşü

Son 1.5 yılda ayakkabı sektöründe istihdamın ve şirketlerin yüzde 25’ini kaybeden Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, sektörde 15-20 gün ara verilerek sonrasında işlerin durumuna bakılacağını aktardı. İçten, bazı firmaların bayramdan sonra tamamen kapatıp işleri durduracağını belirtirken, bazılarının da sermaye erimesi nedeniyle zor durumda olduğunu ve durumu gözden geçireceğini ifade etti.

Tekstil Sektöründe Üretime Ara

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise mart ayı itibarıyla hazır giyim ile birlikte istihdamının 1 milyonun altına düştüğü tekstil sektöründe şirketlerin yüzde 50’sinin üretime ara verme kararı aldığını açıkladı. Öksüz, sektörde talebin azalması, maliyetlerin yükselmesi ve piyasalardaki daralma gibi faktörlerin bu kararı alınmasında etkili olduğunu belirtti.

Kısmi Çalışma İstekleri

TASD Başkanı İçten, sektörün sorunlarına çözüm bulmak adına kısmi çalışma imkanı talep ettiklerini belirtti. Pandemi döneminde devletin ödediği gibi belirli günlerin maliyetinin devlet tarafından üstlenilmesini talep ettiklerini ifade eden İçten, maliyetlerin yüksek olmasına rağmen kadrolarını korumak istediklerini dile getirdi.

Taşınma ve Talep Azalması

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Toygar Narbay, hazır giyim sektöründe maliyetlerin artması ve sipariş kayıplarının devam etmesi üzerine bazı alıcıların “Mısır’a taşı” çağrısı yaptığını belirtti. Sektördeki bazı üreticilerin fabrikalarını Mısır’a taşıma kararı alırken, önemli temsilcilerin de üretim faaliyetlerini bu ülkeye kaydırdığı biliniyor.

Related Posts

İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarına nasıl yansıyacak? Hürmüz Boğazı kritik nokta!

Halk TV Hafta Sonu Ana Haber sunucusu gazeteci Ekrem Açıkel, “Temmuz ayının başında 1 litre motorin ya da benzin 60 lirayı bulabilir mi?” sorusunu sorarak İsrail ve İran arasında başlayan savaşın dünyanın ve bölgenin petrol ticaretine olan etkisini …

Airbus’tan küresel tedarik zincirine yeni atama

Airbus, Kanada operasyonlarını yürüten Benoit Schultz’u küresel satınalma direktörü olarak atadı. Şirketin LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Schultz yeni görevinde Airbus’ın tedarik zincirini yönetecek. Airbus’ın Kanada ofisi, A220 jet …

BYD’de Avrupa pazarını sarsacak ucuz elektrikli otomobil hazırlıyor

Japonya’ya ek olarak, markanın eski kıtadaki bilgi birikimini kullanması ve böylece geleneksel otomobil üreticilerine baskı yapması bekleniyor. Son yıllarda dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden biri haline gelen Çinli otomobil …

Mahfi Eğilmez üç siyasetçiyi işaret etti: ‘Onlar iş başındaysa sepetinizde altın olsun’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, İsrail’in İran’a düzenlediği askeri operasyonun ardından altın fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek, “Sepetinizde sigorta olarak biraz altın bulunmasında yarar var” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -13 Haziran 2025

Orta Doğu’da artan gerilimlerin etkisiyle Avrupa borsalarında negatif bir seyir öne çıkıyor.

Şimşek: Enflasyonun düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek, “Enflasyonun düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değil.” dedi.