ABD Senatosu’nda heyecanlı gece: Bütçe için sabaha kadar oy kullandılar

Senato, Zorlu Bir Oturum Sonrası Bütçe Karar Tasarısını Onayladı

Senato, Cuma gecesini Cumartesi sabahına bağlayan saatlerde zorlu bir oturumun ardından bütçe karar tasarısını onayladı. Oylama öncesinde 20’den fazla değişiklik önergesi gündeme getirildi ve her biri için ayrı ayrı oylama yapıldı. Tasarı, 51’e karşı 48 oyla kabul edildi.

Bu oylama, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirimi, enerji politikaları ve sınır güvenliğiyle ilgili planlarının hayata geçirilmesi için Cumhuriyetçilerin ihtiyaç duyduğu süreçlerden biri oldu.

Ancak esas zorluklar şimdi başlıyor. Tasarı şu anda Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın önünde. Uzlaşma süreci, Senato’nun bütçeye ilişkin yasa tasarılarını oylarken süreci uzatmasına imkan verirken aynı zamanda oyalama taktiklerini de devre dışı bırakıyor. Demokratlar ise sınırsız değişiklik önergesi sunma hakkını kullanarak bu süreci yavaşlatmayı tercih etti.

Gece Yarısını Geçen Oylama Maratonu

“Vote-a-rama” olarak adlandırılan bu uzun oylama maratonu Cuma akşamı başladı ve yerel saatle Cumartesi sabahı 02.00’ye kadar sürdü. Demokratlar, Cumhuriyetçileri gümrük tarifeleri ve sağlık harcamaları kesintileri gibi zorlu konularda oylamaya zorladı. Demokratlar, Enerji ve Ticaret Komitesine 880 milyar dolarlık kesinti yetkisi verilmesini iptal eden bir önergeyi kıl payı geçiremedi.

Onaylanan bütçe kararı borç tavanını 5 trilyon dolara kadar artırmayı öngörüyor. Trump’ın 2017 tarihli vergi indirimlerini kalıcı hale getiriyor. Bu adım, muhasebe yöntemiyle 4 trilyon dolarlık potansiyel maliyeti sıfırlayan bir teknik manevraya dayanıyor. Bazı Cumhuriyetçiler, Senato’nun kural uzmanı olan parlamenter tarafından bu yöntemin geçersiz sayılmasından endişe ediyor.

Tasarı, bahşişlerden vergi alınmaması gibi Trump’ın diğer vergi vaatlerine 1.5 trilyon dolar daha ayırıyor. Ayrıca sınıra 175 milyar dolar ve savunmaya 150 milyar dolar kaynak sağlıyor. Önümüzdeki günlerde bu harcamaların nasıl finanse edileceği konusunda büyük tartışmalar bekleniyor.

Related Posts

Naci Görür uyardı: ‘Yediye kadar deprem üretebilir’

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzurum’da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

‘Türkiye hızla uçuruma sürükleniyor’ diyerek paylaştı: Ekrem İmamoğlu’ndan dikkat çeken mesaj!

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Türkiye, hızla bir uçuruma doğru sürükleniyor. Ülkemizin yıllardır çektiği ekonomik kriz milletimizi adeta boğmaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak çarpıcı bir mesaj paylaştı.

Çeşme ve Urla’da yangın: 3 mahalle tahliye edildi

İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde çıkan yangın nedeniyle üç mahalle tahliye edildi. Tahliye edilen yerler, Çeşme’nin Germiyan ve Ildır mahalleleriyle Urla’nın Nohutalan Mahallesi olarak açıklandı.

Lübnan Başbakanı Selam: ‘İsrail işgali sürdükçe kalıcı istikrar mümkün değil’

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, İsrail’in Lübnan topraklarının bir kısmındaki işgalini ve saldırılarını sürdürdüğü sürece ülkede kalıcı istikrarın sağlanamayacağını belirtti.

İşçilerden Ankara’da hükümete grev uyarısı

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yüz binlerce işçiyi kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların üyeleri zam oranının yetersizliğine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Geçinemiyoruz. Zordayız. Eylemse eylem, grevse grev. Hakkımızı alana kadar, direne direne kazanacağız” ifadelerine yer verildi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.