Lübnan Başbakanı Selam: ‘İsrail işgali sürdükçe kalıcı istikrar mümkün değil’

Lübnan Başbakanı: İsrail İşgali Sürdükçe Kalıcı İstikrar Mümkün Değil

Lübnan Başbakanı, başkent Beyrut’ta yaptığı bir konuşmada, “İsrail işgali devam ettiği sürece kalıcı bir istikrarın mümkün olmadığını” belirtti. Başbakan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının tam olarak uygulanması için siyasi ve diplomatik baskıların artırılacağını vurguladı. Ayrıca, İsrail’in saldırılarında yıkılan bölgelerin yeniden inşası için gerekli desteğin sağlanacağını söyledi.

Lübnan, Silahın Yalnızca Devletin Elinde Bulunması İçin Çalışıyor

Başbakan, Lübnan’ın “silahın yalnızca devletin elinde olması” ilkesini tüm ülke genelinde sağlamak için çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, Lübnan’ın Arap dünyasıyla ilişkilerini güçlendirme, bölgesel ticareti geliştirme ve yatırım çekme konularında açık bir strateji belirlendiğini aktardı. Ülkenin, Arap bölgesinin kalkınma süreçlerine doğal olarak katkıda bulunacağını belirtti.

Suriye İle İşbirliği Hedefleniyor

Başbakan, Lübnan hükümetinin Suriye ile doğrudan bir işbirliği başlattığını açıkladı. Bu kapsamda sınırların kontrol altına alınması, kaçakçılığın engellenmesi ve mültecilerin güvenli ve onurlu şekilde geri dönüşlerinin sağlanması hedefleniyor. Lübnan ile Suriye arasındaki sınırın bazı yerlerde net olarak çizilmediğinden sınır belirleme işleminin zorluklarla karşılaştığını belirtti.

Hizbullah’ın Duruşu

Hizbullah, Lübnan’ın egemenliğine ilişkin güvence verilmesi durumunda elindeki silahları teslim etmeyi değerlendirebileceğini açıklamıştı. İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinden kısmi bir çekilme gerçekleştirdiği ancak son çatışmalarda ele geçirdiği stratejik tepeleri halen işgal etmeye devam ettiği ifade edildi.

UNIFIL ve 1701 Sayılı Karar

Lübnan’da iç savaşın başlamasının ardından İsrail’in 1978’de Güney Lübnan’ı işgal ettiği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Lübnan’ın talebi üzerine İsrail’in kuvvetlerini çekmesi için 1978’de UNIFIL’in kurulduğu hatırlatıldı. BMGK’nın 1701 sayılı kararı ile İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesi ve Lübnan’daki bölgenin silahsızlandırılması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Pezeşkiyan yasayı onayladı: UAEA’nın santral erişimi kesildi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 25 Haziran’da İran meclisinden geçen ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasayı onaylayarak yürürlüğe koydu.

Naci Görür uyardı: ‘Yediye kadar deprem üretebilir’

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzurum’da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

‘Türkiye hızla uçuruma sürükleniyor’ diyerek paylaştı: Ekrem İmamoğlu’ndan dikkat çeken mesaj!

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Türkiye, hızla bir uçuruma doğru sürükleniyor. Ülkemizin yıllardır çektiği ekonomik kriz milletimizi adeta boğmaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak çarpıcı bir mesaj paylaştı.

Çeşme ve Urla’da yangın: 3 mahalle tahliye edildi

İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde çıkan yangın nedeniyle üç mahalle tahliye edildi. Tahliye edilen yerler, Çeşme’nin Germiyan ve Ildır mahalleleriyle Urla’nın Nohutalan Mahallesi olarak açıklandı.

İşçilerden Ankara’da hükümete grev uyarısı

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yüz binlerce işçiyi kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların üyeleri zam oranının yetersizliğine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Geçinemiyoruz. Zordayız. Eylemse eylem, grevse grev. Hakkımızı alana kadar, direne direne kazanacağız” ifadelerine yer verildi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.