Altından çok kazandırıyor! Zirve değişti. Aylar sonra bir ilk…

Altın, Mayıs Ayında Mevduat Faizine Geçti

Son dönemlerde aylık getiri şampiyonu olan altın, mayıs ayında mevduat faizine geçiş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, aylık en yüksek reel getiri yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Nisanda yüzde 8.54 reel getiri sağlayan külçe altın ise mayısta bu oranı yüzde 1.74’e düşürdü.

Öte yandan, mevduat faizlerinin yıllık enflasyondan arındırılmış reel getirisi ise yüzde 5.83 olarak kayıtlara geçti.

Altının Zirvedeki Yeri Son Buldu

Son bir yıldır hem aylık hem yıllık bazda yatırım araçları arasında altın, en yüksek reel getiriyi sağlayan isim olarak öne çıkıyordu. Ancak mayıs ayı verileri, altının aylık getiri liderliğinin yerini mevduat faizine bıraktığını gösterdi. TÜİK’in yayımladığı rapora göre, nisanda TÜFE ile düzeltilmiş aylık yüzde 8.5 reel getiri sunan külçe altın, mayısta yüzde 1.74’e geriledi.

Mevduat Faizi Mayıs Ayında Şampiyon Oldu

Mayıs ayında reel getiri bakımından TÜFE bazında en yüksek oran yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) bazında ise mevduat faizi yüzde 0.86 reel getiri sağladı.

Borsa, Yatırımcısına Kaybettirdi

Yatırım araçları içinde mayıs ayında en kötü performansı gösteren BIST 100 endeksi oldu. TÜFE bazında yüzde 1.53, Yİ-ÜFE bazında ise yüzde 2.44 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Dövizde ise dolar ve euro hafif pozitif reel getiriler sunarken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) nispeten düşük ama pozitif getiri sağladı.

Altın, Yatırımcıların Favorisi Olmaya Devam Ediyor

Külçe altın, mayıs ayında üç aylık ve altı aylık dönemlerde yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Üç aylık bazda TÜFE ile düzeltilmiş getirisi yüzde 13, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş getirisi ise yüzde 12.83 olarak kayıtlara geçti. Altı aylık değerlendirmede ise bu oranlar sırasıyla yüzde 16.85 ve yüzde 19.84 olarak gerçekleşti.

Yıllık Performansta Altın Zirveyi Bırakmadı

Mayıs ayı itibarıyla yıllık bazda külçe altın, TÜFE’ye göre yüzde 24.87, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 37.32 reel getiri ile yatırımcılarına en yüksek kazancı sundu. Böylece, yılın tamamında da altın yatırımcılar için en kârlı yatırım araçlarından biri olmayı sürdürdü.

Related Posts

MTV’de enflasyon zammı var mı yok mu?

TÜİK‘in haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından arabası olan vatandaşlar da MTV’ye yönelik gelişmeleri yakından takibe aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Ocak ayı enflasyonu yüzde 5.03, Şubat enflasyonu …

Otomotiv devinin fabrikasında yemeği yediler, hastaneye koştular

Ford Otosan’ın Kocaeli’de bulunan fabrikasında, bir grup işçinin ishal ve mide bulantısı şikeyeti ile fabrikanın sağlık birimine ve hastanelere başvurduğu öğrenildi. Yerel haber sitelerinde, Gölcük, Yeniköy fabrikaları ve Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde …

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

Spor endeksi yüzde 27,5 düştü: Borsa liginde yatırımcısına kazandıran tek kulüp Fenerbahçe

Spor endeksi yüzde 27,5 düştü: Borsa liginde yatırımcısına kazandıran tek kulüp Fenerbahçe

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.