Yaz mevsiminde güneşten elektrik üretiminde yeni rekorlar bekleniyor

Türkiye’de Güneş Enerjisi Santrallerinin Kurulu Gücü Yükseliyor

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, 1 Haziran 2024’te Türkiye’de bulunan 23 bin 812 güneş enerjisi santralinin toplam kurulu gücü 15 bin 101 megavattı. Ancak bu yılın 1 Haziran’ında bu rakam yaklaşık yüzde 50 artarak 22 bin 483 megavata ulaştı. Aynı dönemde santral sayısı ise yüzde 42 artarak 33 bin 917’ye çıktı.

Ülkemizde dijitalleşme, veri merkezleri, yapay zeka ve binalarda elektrifikasyonun artması enerji talebini artırıyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, elektrik tüketiminin 2025’te 380,2 teravatsaate, 2030’da 455,3 teravatsaate ve 2035’te 510,5 teravatsaate çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin cari açığı azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadele etme hedefleri doğrultusunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Ülkemiz, 2035’e kadar güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarını artırarak toplam kurulu gücü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor.

19 Mayıs’ta, hava sıcaklıklarının artmasıyla güneş enerjisi santrallerinin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 17’ye ulaştı. Böylece, GES’lerden elektrik üretimi günlük bazda yeni rekor seviyesine ulaştı. Yaz döneminde güneşin payının artması ve yeni santrallerin devreye alınmasıyla, güneşten elektrik üretiminde yeni rekorlar bekleniyor.

“Güneş Enerjisi Büyümesi Depolamalı GES Projeleriyle Desteklenecek”

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan, güneşten elektrik üretiminde yeni rekorların beklendiğini söyleyerek, “Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payı artarken güneş enerjisinde en hızlı büyüme yaşanıyor. Güneş enerjisi kurulu gücünün Ağustos başında 23 bin megavata çıkması bekleniyor. Bu da yeni rekorlar demek.” dedi.

Erkan, depolamalı GES’lerin devreye gireceğini ve güneş enerjisi üretiminde büyük fark yaratacağını vurgulayarak, “Yaklaşık 15 bin megavatlık lisans verildi. Güneş ve depolamanın maliyetlerinin düşmesiyle, yeni santrallerin hızla devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Bu da elektrik üretiminde güneşin payının artmasını sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu verdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “Ba3″e yükseltti, görünümünü “pozitif”ten “durağan” olarak değiştirdi.

Huawei, Çin’in akıllı telefon pazarında ilk sıraya yerleşti

Huawei’den yapılan açıklamaya göre, uluslararası veri ve pazar araştırma şirketi IDC’nin 2025 yılı ikinci çeyrek raporunun sonuçları paylaşıldı. Huawei, zorlu pazar koşullarına rağmen istikrarlı büyüme kaydederek Çin akıllı telefon pazarında yüzde 18 …

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı mayısta arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mayısta önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 1 milyar 300 milyon dolar, yükümlülükler 3 milyar 367 milyon dolar arttı. Söz konusu firmaların net döviz …

17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı ‘IDEF 2025’ kapılarını açtı

17’ncisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetim ve sorumluluğunda, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı desteğiyle organize …

Mersin’de Dolu Tarım Ürünlerini Vurdu

Erdemli’de dolu sebze tarımını olumsuz etkiledi, hasar tespit çalışmaları yapılacak.

15 yıllık dev ortaklık resmen iflas etti: Jeep rüyası sona erdi

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Guangzhou Automobile Group Co., Ltd (GAC) ortaklığına dair iki yıllık anlaşmazlık sona erdi. 15 yıl süren ve ‘GAC Fiat’ adıyla başlayan ortaklık Çin’deki mahkeme tarafından resmen iflas edilmiş sayıldı.