IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Ekonomilerine İlişkin Tahminlerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde, Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri hakkındaki sorular üzerine IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, 2024’ün ikinci yarısında yaşanan güçlü büyüme ivmesinin devam ettiğini ve bu durumun büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine sebep olduğunu belirtti. Kammer, küçük bir artış olsa da tarifelerin ve belirsizliklerin negatif etkilerini telafi ettiğini ifade etti.

Alfred Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini vurgulayarak, ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Kammer, bunun için daha katı bir makroekonomik politika uygulanması gerektiğini belirtti ve bunun temel dayanağının sıkı bir maliye politikası olduğunu ifade etti.

Kammer, enflasyonla mücadele çabalarının uzadıkça ekonominin kırılgan ve öngörülemez şoklara daha fazla maruz kalacağını dile getirerek, dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminlerinin hafifçe revize edildiği ancak gelecek yıla ilişkin tahminlerin sabit kaldığı belirtilmişti. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7’lik bir büyüme oranıyla dip yapmasının beklendiği ve 2026’da ise yüzde 3,2’lik bir büyüme oranına hızlanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngördüğü hatırlatıldı.

Related Posts

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir