100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

Öğretmeninin yönlendirmesiyle başladığı sporda, dünya şampiyonu oldu

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde milli muay thai sporcusu Cihan Doğu (19), 7 yılda katıldığı yarışmalarda 5 Türkiye şampiyonluğunun ardından dünya şampiyonu oldu. Öğretmenin yönlendirmesiyle bu spora başladığını belirten Doğu, “Benim hedefim bir defa değil, her zaman şampiyon olmaktır. Bu hedefi her zaman gerçekleştirebileceğime sonuna kadar inanıyorum” dedi.

Güney Kore’den Kore’ye ‘sert tedbir’

Güney Kore hükümeti, sınır güvenliğini korumak amacıyla Kuzey Kore’ye gönderilen “propaganda broşürleri”nin engellenmesi için “sert tedbirler” alınacağını açıkladı.

AK Parti’den yerel yönetim hamlesi: Geleceğin belediyeleri için reform süreci hız kazandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2025 tarihli TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı “yerel yönetimler reformu” vurgusunun ardından, AK Parti teşkilatlarında bu alanda yapılan çalışmaların süreci hızlandırıldı. Bu kapsamda, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir başkanlığında, Yerel Yönetimler Başkanlığı Kocaeli’de “Yerel Yönetimlerin Geleceği: Sorunlar ve Çözümler” başlığıyla gerçekleştirilen çalıştayın üçüncüsünü düzenledi.

Salmas neresi, İsrail’in saldırdığı Türkiye sınırına yaklaşık 32 kilometre uzaklıktaki Salmas şehri önemli mi?

İsrail, Türkiye sınırına yaklaşık 32 kilometre mesafedeki Salmas kentini hedef aldı. İran hava savunma sistemleri, hava sahasını ihlal eden İsrail’e ait insansız hava araçlarını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nden çalışanlarına uyarı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, İran’ın misillemesi nedeniyle çalışanlarından sığınaklarda kalmalarını istedi.

İsrail’in İran’a saldırısında nükleer bilim insanları hayatını kaybetti

İsrail’in İran’a saldırılarında 6 nükleer bilim insanının hayatını kaybettiği bildirildi.